Paraclisul Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”

Ideea construirii unei capele pentru folosul bolnavilor dintr-un spital nu este nouă, dar ea are o semnificație deosebită în acest caz, deoarece nu este vorba numai despre un spital oarecare, ci despre singurul institut de endocrinologie din România.

Aici, oameni din toate colțurile țării vin să-și trateze bolile cu patologie endocrină, Institutul cuprinzând toata gama serviciilor medicale în acest sens. De asemenea, profesionalismul de care dă dovadă personalul medical a făcut ca faima instituției să depășească granițele patriei.

Și fiindcă Dumnezeu este doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, dat fiind și numărul mare de bolnavi internați în Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, a fost necesară numirea unui preot misionar, care să se ocupe de împlinirea nevoilor religioase și sufletești ale suferinzilor.

În anul 2002 a fost numit ca preot P.C. Badea Ionuț, cu misiunea de a asigura asistența religioasă necesară în Institutul „C.I. Parhon” și de a răspunde solicitărilor venite din partea bolnavilor și a angajaților spitalului și policlinicii.

Numirea s-a făcut în urma unui concurs susținut la Arhiepiscopia Bucureștilor. Astfel, viitorul preot a fost hirotonit în Duminica Ortodoxiei și prezentat de către Prea Sfinția Sa Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, directorului institutului, domnul profesor doctor Constantin Dumitrache, care l-a primit cu bucurie.

Înca de la începutul activității sale, P.C. Preot Badea Ionuț a luat cunoștință de intenția directorului instituției unde a fost numit, și anume de a construi o capelă ortodoxă de lemn pentru folosul bolnavilor internați în spital.

Împreună, directorul Institutului și preotul au stabilit un program pentru acordarea asistenței religioase și au atribuit un loc pentru săvârșirea cultului divin public în spital (amfiteatrul spitalului).

Faptul că părintele Badea Ionuț a slujit neîncetat, în amfiteatru, Sfânta Liturghie, în duminici și sărbători, și că a mers de fiecare dată la căpătâiul bolnavilor a atras atenția acestora din urmă, dar și personalului institutului, care au început să participe la sfintele slujbe, susținând material și moral proiectul. Mulți s-au apropiat de Dumnezeu prin prezența la slujbele oficiate în amfiteatru, prin spovedanie, prin Împărtășirea cu Hristos și prin discuțiile directe cu preotul institutului.

Acest lucru nu a trecut neobservat de conducerea spitalului, care a acordat sprijinul necesar părintelui pentru desfășurarea în bune condiții a activității sale misionare.

De asemenea, membri ai personalului institutului au fost alături de preot în demersurile sale pentru construirea unei biserici de lemn în curtea interioară.

La îndemnul și indicația directorului de atunci al Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”, prof. dr. Constantin Dumitrache, s-a stabilit locația viitoarei capele și s-au început demersurile legale pentru atribuirea terenului. În data de 20 mai 2003 s-a încheiat un Protocol între Arhiepiscopia Bucureștilor și Ministerul Sănătății, prin care terenul cu dimensiunile de 15/7m situat în curtea interioară a spitalului căpăta destinația de teren pentru biserică. Primul pas a fost astfel făcut, cu sprijinul domnului prof. dr. Constantin Dumitrache.

Demersurile pentru alcătuirea unui proiect au fost încununate de succes când domnul arhitect Dragoș Constantin Neamțu s-a oferit să facă proiectul, fără să ceară nimic în schimb.

De asemenea, domnia sa s-a oferit să-l sprijine pe preot în obținerea autorizațiilor necesare începerii construcției.

În data de 2 iulie 2003, terenul a fost sfințit prin punerea crucii și a pietrei de temelie de către PSS Varsanufie Prahoveanul care, împreună cu un sobor de preoți, a încantat sufletele celor prezenți.

După dobândirea actelor și aprobărilor necesare, s-a obținut de la Primăria Sectorului 1 București Autorizația de Construire în luna martie a anului 2006. Tot atunci au început și lucrările.

Procesul de construire a cunoscut un hiatus din cauza lipsei de fonduri chiar în plina vară a anului mai sus menționat. Dar, din îngăduința bunului Dumnezeu și amabilitatea domnului primar al sectorului 1 București, Andrei Ioan Chiliman, s-a primit o sponsorizare din partea Primăriei de sector până la finalizarea lucrărilor (fără mobilier și pictură).

În cursul anului 2007 s-au continuat lucrările de construire conform proiectului și s-a reușit turnarea acoperișului din beton și a sfintei mese în interior.

După aceasta, biserica a fost dotată cu geamuri și uși, ușile exterioare fiind din stejar stratificat, sculptate cu motive bisericești. Din rânduiala bunului Dumnezeu, lucrările nu au continuat peste vară și nici în toamna lui 2007, ele reluându-se tocmai în anul 2008.

S-a reușit, de asemenea cu ajutorul lui Dumnezeu, achitarea catapetesmei și o bună parte din icoanele ce o vor împodobi.

pr. Ionuț Badea

 

În permanență din 15 decembrie 2008, a fost numit în locul PC Pr Ionuț Badea, transferat la parohie pentru merite deosebite, Pr Gheorghe Oprea. Numirea s-a făcut în urma unui concurs susținut la Arhiepiscopia Bucureștilor. Viitorul preot a fost hirotonit în data de 1 februarie 2009 și prezentat oficial de către Prea Sfinția Sa Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, directorului Institutului, doamna conf. univ. dr. Diana Loreta Păun si profesorului doctor Constantin Dumitrache, în calitate de ctitor, în data de 15 februarie.

În anul 2009, s-au început lucrările la acoperiș.

Cu ajutorul binefăcătorilor bisericii, au demarat lucrările de hidroizolație a acoperișului și tot în același an s-a pus și învelitoarea din oțel acoperit cu rocă vulcanică.

Tot în perioada aceluiași an, au continuat lucrările la mobilier, la icoane, până în 2011, când s-au finalizat.

În anul 2010, s-au desfășurat concomitent mai multe lucrări: achiziționarea unui policandru, turnat în bronz masiv, ce a fost atât comandat, cât și confecționat la o fabrica din Salonic; lucrările de finisaj exterior al bisericii, inclusiv aplicarea tencuielii decorative, precum și confecționarea mobilierului interior și exterior din fier forjat lucrat manual, în stil similar amenajării grădinii, având un model cu ornamente bizantine; de asemenea, crucea bizantină aurită confecționată manual și montată pe turla bisericii.

În anul 2010, în data de 13 martie, au fost aduse şi așezate spre închinare permanentă, o parte din moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și Simferopolului, din încredințarea și cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel și cu bunăvoința Mitropolitului Lazăr al Crimeei și Simferopolului.

În anul 2011 a început amenajarea spațiilor verzi și a grădinii, lucrări ce au implicat turnarea de alei betonate și aducerea a peste 250 de tone pământ fertil de pădure pentru grădină, plante, flori, rulouri de gazon și rețeaua electrică, pentru iluminarea spațiilor verzi.

În același an, s-a împodobit și s-a înzestrat biserica cu șapte seturi de acoperăminte, veșminte brodate și obiecte de cult necesare pentru toate perioadele liturgice și pentru o bună funcționare a cultului. La acestea se adaugă două Sfinte Epitafuri pentru Paști și pentru Prazicul Adormirii Maicii Domnului, care întregesc setul de acoperăminte al Bisericii.

În anul 2012, a fost achiziționat un sistem profesional de irigare, cu programare electronică și care funcționează în parametri optimi tot timpul anului.

În 2012-2014, cu osteneala și sprijinul personalului medical și al credincioșilor, pacienți internați și închinători, s-au confecționat următoarele obiecte de cult: Sfântul Chivot, două sfeșnice și două candele pentru Sfânta Masă, cădelniță și patru candele mari pentru Icoanele Împărătești de la iconostas. Toate acestea au fost lucrate manual, în filigran de argint, și personalizate la comanda specială a Bisericii.

În anul 2014 au fost finalizate lucrările de iluminare pentru interiorul și exteriorul bisericii, prin instalarea a 30 de proiectoare.

În anul 2013 a fost așezat al doilea hram al paraclisului nostru având de acum ocrotitor și pe Sfântul Arhiepiscop Luca al Crimeei și Simferopolului, din încredințarea si cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Daniel. Tot atunci, a fost comandată racla Sfântului nou ocrotitor, confecționată din lemn de nuc având detalii și ornamente sculptate în filigran de lemn de păr cu intarsii și încrustații din argint și argint aurit, lucrare finalizată în anul 2015.

În luna septembrie 2013 au început lucrările de pictura murală în tehnica al-secco, care s-au incheiat în luna aprilie 2015, o pictură săvârșită cu multă migală și măiestrie de pictorul bisericesc Sorin Efros. În aprilie 2015 a avut loc și recepția finală a lucrărilor de pictură murală.

În anul 2014, au fost montate vitraliile, executate manual și parțial pictate din sticlă coaptă în cuptor după metoda veche a sticlarilor, având un model geometric specific stilului basilical bizantin timpuriu.

În anul 2015, în vederea pregătirii bisericii pentru târnosire, au demarat mai multe lucrări menite să împodobească și să gătească biserica pentru afierosirea sa ca lăcaș sfințit al Duhului Sfânt.

Astfel, în primul rând  a fost dată spre execuție o evanghelie de argint masiv lucrată manual, un set de sfinte vase din argint si alamă împodobite cu email pictat manual comandate la Atelierele Patriarhiei; de asemenea au fost achiziționate sfeșnice noi  și un policandru mic  pentru cafas, două fanare pentru strane, toate din bronz masiv. De asemenea au fost confecționate și sculptate două strane monumentale, dupa modelul sculptural vechi bizantin.

Au fost comandate și date spre a fi confecționate acoperăminte pentru biserică, 6 veșminte de preot, 2 de diacon, 7 feloane si 7 epitrahile, toate având în vedere ziua târnosirii paraclisului nostru.

În lunile aprilie și mai a.c. exteriorul bisericii a fost complet renovat și înfrumusețat.

În interior, în aceeași perioadă, a fost îndepărtată pardoseala veche, a fost montat un sistem performant  de încalzire în pardoseală de ultima generație, complet automatizat, incluzând și o centrală nouă marca De Dietrich. Drept nouă pardoseală a fost aleasă o ardezie deosebită importată direct din cariera De Carrara.

Tot în luna aprilie a.c. a demarat o lucrare amplă de amenajare a parcului institutului, lucrare încredințată preotului spitalului, în calitate de angajat și slujitor al intereselor personalului medical și al pacienților acestuia. Lucrările sunt în plină desfășurare, beneficiind de finanțare din partea unor companii multinaționale, în baza unor contracte de sponsorizare de servicii.

Sfințirea bisericii a avut loc în data de 11 iunie. Slujba de târnosire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Preasfințitul Timotei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și de un distins sobor de preoți.

Lucrările vor continua cu rezolvarea aspectelor de detaliu, menite să desăvârșească ostenelile ctitorilor și slujitorilor lucrători în via aceasta.

Dumnezeu să ajute tuturor celor ce ni se alătură sprijinind sfânt locașul acesta și să scrie numele lor în cartea vieții Sale.

Cu bucurie întru Hristos,

Preot de caritate:

Marian Mihai,

Paraclisul Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sf. Luca Doctorul, Arhiepiscopul Crimeei al Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”

 • title
 • title
 • title
 • title
 • title
 • title
 • title
 • title
 • title
 • title
 • title
 • title